25 Şubat 2011 Cuma

CHP: İş kazaları araştırılsın

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl ve arkadaşları, TBMM Başkanlığı’na, iş kazalarının araştırılması için önerge verdi. Önergede, iş kazaları ile iş güvenliği ve işçi sağlığı konularının Meclis çatısı altında görüşülebilmesi ve bir daha böyle acı olayların yaşanmaması için alınabilecek önlemlerin tespiti için, uzman görüşlerine de başvurulabilmesine imkân tanıyarak TBMM’de araştırma komisyonu kurulması istendi.

Önergenin gerekçesinde, yetkililer tarafından gerekli denetim ve incelemelerin yerine getirilmesi durumunda bu denli yüksek iş kazasının yaşanmayacağına dikkat çekilerek, şöyle denildi:
“Ülkemizde iş sağlığı ve iş güvenliği konusuna yönelik ihmallerin sonlandırılabilmesi için konunun Meclis çatısı altında kapsamlı bir şekilde incelenmesi şarttır. Bu araştırma ile konunun uzmanları, işçi ve işveren temsilcileri, denetimle yükümlü kurum ve kuruluşların temsilcilerinin fikir ve görüşlerine, çözüm önerilerine de başvurulabilecektir.”

-“İŞ KAZALARINDA AVRUPA’DA BİRİNCİYİZ”-

Önergede, Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer aldığının altı çizildi. SGK’nın Ocak 2011'de açıklanan son verileri incelendiğinde iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucunda 2008 yılında 866 işçinin hayatını kaybettiği belirtilerek, şöyle denildi:
“Bu sayı 2009 yılında yüzde 35,2 oranında artarak, bin 171’e ulaşmış, 2011 yılının şubat ayının ilk 10 gününde meydana gelen iş kazalarında ölenlerin sayısı ise 34’e ulaşmıştır. Bu verilerin yalnızca sigortalıları kapsadığı, buna karşılık toplam istihdamın yaklaşık 22,5 milyon kişi olduğu göz önüne alındığında, gerçekte iş kazaları ve buna bağlı olarak ölümlerin çok daha fazla olduğu anlaşılmaktadır. 2009 yılında inşaatta 156, madende 19 ve metal işkolunda 32 işçi hayatını kaybederken, 781 kişi ile en yüksek ölümlü iş kazası sayısının 'bilinmeyen' kategorisinde görülmesi SGK verilerindeki ciddi eksikliğin yanı sıra insana değer verilmediğini de ortaya koymaktadır.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder